Därför är torskrygg ett perfekt livsmedel

Torskrygg – en bit vit fisk som kanske inte ser så rolig ut med blotta ögat men som kan varieras i oändlighet. Dessutom är fisken både proteinrik och kalorisnål, samtidigt som den förser kroppen med många viktiga näringsämnen – bland annat i form av Jod och Selen.

Torskrygg är proteinrikt, kalorisnålt och innehåller viktiga näringsämnen

Torsk tillhör en av dom magrare fisksorterna, till skillnad från till exempel lax, och är därmed väldigt kalorisnålt. Trots lågt kalori- och fettinnehåll innehåller en torskrygg mycket protein och är därmed både mättande och en viktig ingrediens för den som tränar och vill bygga muskler.

100 gram tork innehåller ca 70–80 kalorier och är alltså ett bra val även för den som vill gå ner några kilon. 100 gram innehåller även 17 gram protein, 0 gram kolhydrater och endast 1–3 gram fett.

Andra viktiga näringsämnen som gör nytta för kroppen och som finns i torskrygg är jod och omega-3. Jod behövs för att kroppen ska bibehålla en normal ämnesomsättning och omega-3 bidrar till en god hjärt- och kärlhälsa. Nämnas bör dock att torskrygg innehåller en mindre mängd omega-3 än fetare fisksorter men en normalstor portion, på omkring 150 g, motsvarar trots det det dagliga rekommenderade intaget.

Torsk innehåller även en rad olika vitaminer och mineraler, så som vitamin A- och B12 och Selen.

Kan tillagas på många olika sätt

Torsk är lättlagat och det kan dessutom tillagas på många olika sätt – den kan kokas, ångas, stekas, paneras och friteras eller användas som huvudingrediens i gratänger och grytor. Torskrygg går med andra ord att variera på många olika sätt – perfekt för den som gillar att prova nya rätter och recept.

Passar till olika typer av tillbehör

En annan fördel med torskrygg är att det finns många goda tillbehör som ger en fin smakkombination. Det tillsammans med att fisken kan tillagas på så många olika sätt gör det till en ingrediens utan begränsningar.

Några vanliga och goda tillbehör som passar till torsk är bland annat:

  • Potatis
  • Potatismos
  • Grönsaker, så som morötter, sparris och ärtor

Ett tips är att välja tillbehör efter säsong – färskpotatis och färgglada grönsaker på sommaren och potatismos tillsammans med en god sås om vintern. Det finns många recept att hitta på nätet för den som behöver inspiration när det blivit dags att tillaga en god torskrätt.