Vad du ska tänka på när du ska köpa en cykelhjälm

Vad du ska tänka på när du ska köpa en cykelhjälm

Att alla i familjen bör ha en cykelhjälm på huvudet när man cyklar, är förstås ingen konstighet, och det gäller ju självklart oavsett om man är en motionär, cyklar till jobbet eller tävlar inom cykelsporten. Men det kan vara svårt att veta vilken typ av cykelhjälm man behöver då det finns många olika slags märkningar, märken, utföranden och prisklasser. 

Storleken på din cykelhjälm är viktig

Givetvis behöver cykelhjälmen passar bra på huvudet på den person som ska använda den, är den för stor kan den snarare leda till olyckor om den åker ner över ögonen. Det är inte speciellt svårt att köpa en rätt storlek heller, utan man mäter huvudets omkrets i centimeter.

Om du köper en hjälp på internet kan du lätt filtrera utbudet efter storleken och ska du köpa i en butik finns det givetvis kunnig personal som kan hjälpa dig. De flesta cykelhjälmar är också ställbara, vilket innebär att du kan justera hur hjälmen sitter på huvudet. Cykelhjälmen ska också täcka panna, hjässa och bakhuvud. 

Godkänd märkning

Det viktigaste med cykelhjälmen är att du har på dig den när du cyklar! Men det finns också godkända hjälmar som innebär att den uppfyller en viss standard. Den bör därför vara märkt med CE-EN 1078 inuti hjälmen. 

Grönt spänne

Barn under sju år som cyklar bör ha en cykelhjälm med ett grönt spänne och som har märkningen CE-EN 1080 inuti hjälmen. Denna typ av cykelhjälm är en så kallad småbarnshjälm där det gröna spännet löser ut vid viss typ av belastning, till exempel om barnet klättrar i ett träd och fastnar, vilket det inte är säkert att ett annat, vanligt spänne gör.

MIPS

MIPS står för Multi-directional Impact Protection System och är ett säkerhetssystem som ska skydda huvudet och hjärnan mot det så kallade rotationsvåldet. Denna typ av våld uppkommer om man till exempel faller mot marken och kan innebär allvarliga skador på hjärnan om den inte skyddas. 

SPIN

SPIN står för Shearing Pad INside och är ett rotationsskyddssytem från det välkända märket POC, och som liknande MIPS ska skydda hjärnan mot ett fall genom att minska kraften som kommer till hjärnan vid fallet.

Cykelhjälm alla bör använda oavsett ålder och var man cyklar, det är en billig livsinvestering och passar man på att handla under black friday kan man ha tur att hitta kvalitets cykelhjälmar till bra pris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *