Hitta rätt balans

Det här med hälsotrender är inte bara positivt. Det är många som drabbas av hälsohets där man får ätstörningar och där livet blir allt annat än hälsosamt. Vem som kan tänkas hamna i riskzonen är svårt att veta innan det händer, men det finns signaler att vara uppmärksam på. Ett råd som ofta ges är att man ska sätta stopp när det positiva byts ut mot negativ hets där träning och mat inte längre ger en energiboost i själen utan bara en tomhet som handlar om att vara så smal och vältränad som möjligt. Det är lätt att hamna i en negativ spiral om man inte är vaksam då det är lätt att man tar det ett steg för långt utan att närstående förstår det förrän det är försent. Det är en jobbig sits att ta sig upp ifrån, men det finns mycket bra hjälp att få.

Man kan enkelt uttrycka det som så att om du får panik om du äter något ”onyttigt”, om du får ångest om du missar ett träningspass och om du är nöjd bara om du högpresterar så är du illa ute. Om du däremot ser på träning som någonting som ger dig en härlig känsla i kroppen och som du tycker är kul, om du gillar att äta nyttigt men också gärna äter annat som exempelvis en semla utan att känna dig ”dålig” för den sakens skull, ja då fungerar det som det ska.

Balans är det viktiga med träning och hälsa och det är många som har svårt att hitta den då det gärna blir att man pushar sig själv för hårt. Att jämföra sig med andra människor är något av det dummaste man kan göra då det aldrig går att jämföra en människa med en annan då vi alla är olika utrustade.