De positiva hälsoeffekterna i traditionell växt

En hel del forskning, främst i USA, har visat att några tidigare ej studerade växtämnen kan ha positiva hälsoeffekter för människor. Det som ledde till hypotesen att ämnen från denna växt kan ha en smärtstillande och en potentiellt förebyggande effekt, var att man upptäckte hur plantan använder dessa för att skydda sina blad från ultraviolett strålning då substanserna kraftigt stoppar de fria radikaler som produceras av den ultravioletta strålningen.

Den substans som man talar främst om är cannabidiol (CBDolja) som påminner om kroppens egna cannabinoider i det endocannabinoida systemet. Det systemet har fått sitt namn från cannabisplantan som har aktiva substanser vilka är mycket lika de substanser som finns naturligt i kroppen, nu kallade endocannabinoider. Dessa har funnits naturligt i människan i över 600 000 år.

Det är forskning av cbdämnets effekt på kroppen som ledde till upptäckten av det endocannabinoida systemet på 1980-talet. Just detta system har visat sig ha en mycket stor betydelse för kroppens hälsa då den påverkar kroppens andra system, som det centrala nervsystemet och immunförsvaret. Tack vare att CBD-oljan innehåller ingen eller en mycket liten andel av den psykoaktiva substansen THC.

Forskningen har nu börjat komma fram till att CBD-olja kan lindra symptom för till exempel cancerpatienter. Oljan har även visat sig ha en förebyggande effekt för människor som drabbas av epilepsianfall, folk med kronisk smärta och ångestbesvär. Intresset i den svenska forskarvärlden är just nu ganska liten men mycket forskning pågår i USA och runt om i Europa.

På vilket sätt kan cannabinoider påverka det endocannabinoida systemet?

I hela kroppen finns det cannabinoidreceptorer och det är dessa som cannabidiol binder sig till men även stimulerar till produktion av dessa. Tack vare likheten mellan cannabidiol och endocannbinoider är detta möjligt. När dessa stimuleras får detta flera följder. Det den gör då är att den kommunicerar med immunförsvaret, nervsystemen och kroppens organ. Detta gör den genom möjligheten att stänga av och sätta på gener vilket kan leda till en smärtlindrande effekt, till exempel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *