Klättring vid Häggstaklippan

Runt om i Sverige i finns många bra klippor att klättra vid för den som är äventyrlig. Precis söder om Stockholm finns klättermålet Häggsta, och här återfinns dessutom Sveriges första naturliga klätterled. Lederna vid de här klätterklipporna är ofta naturliga och är för det mesta lätta till medelsvåra i svårighetsgrad. Även svårare leder kan dock också klättras här.

Klättermålet är ungefär 40 meter högt och återfinns vid Albysjöns strand bakom S:t Bovids begravningsplats i västra Huddinge. Häggstaklippan, som den också kallas, har varit en populär attraktion för klättrare ända sedan 1930-talet.

Bergsarten i Häggstaklippan består av gnejs, en bergart som bildar jämna och släta formationer, men ändå med god friktion. Vissa polerade partier av klippan finns dock där friktionen inte alltid är lika bra.

Klättermålet lämpar sig mycket bra för nybörjare då det finns leder med hög höjd som kan se ganska tuffa ut – men den tekniska klättringen är ändå förhållandevis lätt. Alltså finns det leder som garanterat ger en stark upplevelse, även för den oerfarna klättraren.

Hur man tar sig hit

Med bil:
Kommer du från E4:an svänger du av vid avfarten mot Huddinge (väg 259), och kör en bit. Du kommer strax att köra upp på Glömstavägen, och härifrån följer man bara vägen mot S:t Botvids begravningsplats. Innan själva kyrkogården, kör rakt fram mot kapellet istället för Flottsbrobacken.
Kommunalt:
Åker man kommunalt finns två möjliga alternativ. Man kan antingen ta tunnelbanans röda linje mot Norsborg och kliva av i Masmo, och därefter promenera mot syd i ungefär en halvtimme.

Man kan också ta pengedtåget till Huddinge station och byta till buss 740 som går längs Glömstavägen. Hållplatsen att kliva av vid heter S:t Botvids kapell och därefter väntar en promenad på ungefär 1,5 km.

Hitta fler spännande utflykter

Letar du efter fler intressanta utflykter som ökar adrenalinet? Då kan forberedd.se vara en sida för dig, där hittar du intressanta artiklar och spännande tips på produkter och resor kring friluftsliv och outdoor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *