Kosttillskott för att känna balans

Känner du ibland att energin inte riktigt räcker till? Börjar du bli sjuk eller har du svårt att sova? Kanske har du brist på vitaminer och mineraler och behöver äta kosttillskott. Det finns idag en mängd olika kosttillskott på marknaden som tillgodoser alla våra olika brister och behov. Äter du en varierad kost så behöver du vanligtvis inte äta kosttillskott, men ibland kan man behöva lite hjälp på traven i form av extra tillskott. Vanliga symptom vid brist på vitaminer och mineraler är trötthet, nedstämdhet och att man får sämre hy eller tappar hår. Det är viktigt att gå till en läkare om man får allvarliga symptom. Kosttillskott är ett komplement till din vanliga kost och det ska aldrig ersätta det du äter i normala fall.

Må bra med hjälp av kosttillskott

Med hjälp av kosttillskott behöver du inte oroa dig för att du ska få brist på viktiga vitaminer och mineraler. Du kan äta kosttillskott i form av tabletter eller lösa upp dem i vatten. Några av de vanligaste kosttillskotten är multivitaminer, där får du i dig många vitaminer och mineraler i en och samma tablett. Äter du en sådan om dagen så behöver du inte oroa dig för att du inte ska få i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Viktiga vitaminer och mineraler

Men vilka vitaminer och mineraler behöver vi egentligen? Det finns så många olika typer av kosttillskott och det kan vara svårt att veta vad som är viktigast att tänka på. Har du ett speciellt symptom, som till exempel trötthet, så ska du självklart äta kosttillskott specifikt för det, men rent generellt så är det viktigt att tänka på att du får i dig dessa ämnen:

  • Järn
  • Vitamin D
  • Vitamin B
  • Zink

Bland kvinnor kan det vara viktigt att äta extra järn och under vintermånaderna när solen inte tittar fram så ofta så kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin. B-vitamin behövs för vårt nervsystem och när vi får brist på det visar det sig i form av trötthet. Har du dåligt immunförsvar så kan det vara brist på Zink, som är ett viktigt mineral för att kroppen ska kunna försvara sig mot virus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *