Tips för dig som ska börja med racercykling

Att åka racercykel är ett stort intresse för många. Känslan när man, nästan ljudlöst, glider fram i mycket hög fart på asfalten är något unikt. Till skillnad från när du åker motorcykel har du ingen bullrande motor eller avgaser som stör dig från att vara ett med naturen. Om du funderar på att köpa en racercykel och börja åka, finns det vissa saker som är bra att känna till för att få en så bra start på åkande som möjligt.

Hur är din fysiska form?

När man åker racercykel åker man ofta ganska långa perioder i sträck. Vidare bör man inte ha några större problem med att ta sig upp för hyfsat branta och långa uppförsbackar. En stor del i åkandet för många som cyklar racercykel är att färdas på vägar med vackra vyer. Dessa finns ofta kring berg eller höga kullar, vilka kan kräva att man är i hyfsad fysisk form för att man ska kunna ta sig upp på dem.

Fördelen med att ta sig upp för långa, och branta uppförsbackar är såklart att det troligtvis väntar en härlig nedförsbacke efteråt. I nedförsbackar kan det finnas goda möjligheter att få upp bra fart.

Åk med andra

Känner du någon vän som också har ett cykelintresse? I sådana fall kan det vara en idé att slå era påsar ihop och ta en tur tillsammans. Visst kan man åka racercykel på egen hand, men de flesta delar gärna upplevelsen med någon. Dessutom kan prata om sina cyklar, utbyta idéer och kanske få bra tips kring hur cykeln kan förbättras. Ett alternativ är att kolla med någon cykelklubb i din närhet. Kanske anordnar de turer med racercyklar längs häftiga rutter? För dig som är ny är det optimalt om de har nybörjargrupper, med en ledare som verkligen kan introducera dig till cykelsporten.

Titta på tv

Ett bra sätt att lära sig mer om racercykling är att titta på till exempel Tour de France, eller andra cykellopp runt om i världen. Om du inte har så många tv-kanaler brukar det vara ganska lätt att hitta tv-sändningar på nätet, som antingen är gratis eller som inte kostar särskilt mycket.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *